Projekt Sapori e Saperi 2011, Florencie

V týdnu jarních prázdnin, od 25. 2. do 7. 3., se žáci naší školy opět vydali do italské Florencie. Po loňském úspěchu v předvánočním projektu Sapori e Saperi, Alchimia del centro Europa, byla naše škola oslovena k účasti v dalším pokračování projektu - Sapori e Saperi 2011. Pozvali jsme k parnerství i další dvě soukromé školy: z Polska Zespol Szkol Ekonomiczno-Gastronomicznych z Polského Těšína a ze Slovenska Súkromnú strednú školu GASMO z Bratislavy. V projektu kromě nás pokračovala také skupina z vyšší odborné školy gastronomie v Budapešti, se kterou jsme se seznámili již v prvním běhu akce. 

Po příjezdu do Florencie  byli naši žáci ubytováni a na druhý den se konala společná seznamovací akce, na které byl představen projekt Sapori e Saperi jako součást mnohem šířeji pojímané aktivity pod názvem Life Beyond Tourism (www.lifebeyondtourism.com), která vychází z principů nadace Romualda Del Bianco, jejímž cílem je všestranná podpora vzájemného poznávání, sbližování a prolínání různých kultur Evropy. Pro nás významnou skutečností je, že paní Del Bianco je konzulkou České republiky ve Florencii a především díky její neúnavné snaze a angažování se projekt vůbec mohl uskutečnit. 

Po slavnostním zahájení a prezentacích všech účastníků a organizátorů  byli žáci rozděleni do menších skupin tak, aby se promíchaly různé národnosti a byli určeni na stáže do několika restaurací ve Florenciii, které se do projektu zapojily. Bohužel na poslední chvíli zrušila účast skupina ze Slovenska, nicméně česko-polsko-maďarské skupinky spolu s italskými studenty a kuchaři si veškeré akce, zážitky a zkušenosti vrchovatě užily.

Po týdnu nabitém poznáváním krásné  Florencie, prací v italských restauracích pod vedením zkušených šéfkuchařů pak následovalo završení celého projektu - slavnostní gala večeře, pro kterou si žáci jednotlivých zemí připravili své menu a představili je na večerním rautu. Jako v loňském roce i letos měla naše česká kuchyně velký úspěch, vše se podařilo k plné spokojenosti a byli jsme ohodnoceni nejlépe. Znovu jsme vsadili na pokrmy národní, resp. regionální kuchyně. Obrovský zájem byl zejména o olomoucké tvarůžky, ale i o švestkovou a brusinkovou omáčku stejně jako o kulajdu, karlovarský knedlík nebo křenovou omáčku s hovězím masem a uzeným. Nejpracnější část rautu, stovky svatebních koláčků, se rovněž po zásluze dočkala velké pochvaly. Dobré jídlo pak doplnil i český národní likér - Becherovka ve verzi Lemond.

Pro žáky to byla obrovská zkušenost, seznámili se s novými recepty, postupy, prostředím, procvičili se v angličtině  i v body language, ale především poznali řadu nových lidí a navázali nová přátelství. Cíl nadace pana Del Bianco - seznámení se s jinou kulturou, s tím, jak to v jiné zemi chodí, jak tam lidé konají, žijí, přemýšlí, byl tak naplněn. Pro nás byl projekt významný také v tom, že naši žáci jsou schopni úspěšně reprezentovat naši školu,ale i svou zemi a své město, Olomouc,  které nás i v tomto roce opět finančně podpořilo, za což ještě jednou děkujeme.

( Na uvedeném odkaze se můžete podívat na stránku našeho partnera  v projektu Sapori e Saperi - polské školy z Těšína: http://zseg.cieszyn.pl/gallery/main.php?g2_itemId=18061 )