top of page

Projekt ECVET: Nové praktické zkušenosti - španělská a bulharská gastronomie


V minulém roce naše škola získala v rámci Erasmus+ projekt Ecvet: Nové praktické zkušenosti- španělská a bulharská gastronomie. V rámci tohoto projektu se 16 studentů vydá v červnu a červenci 2021 do Bulharska a Španělska, kde budou mít praktickou stáž v gastronomii a cestovním ruchu.

Pro tento projekt máme nové partnery ze Španělska a Bulharska, kteří byli vybráni na základě referencí a osobních jednání. V těchto zemí jsme nalezli partnery, kteří splňují kritéria stáže a spolupráce s nimi povede k naplnění potřeb a cílů naší školy. S těmito partnery jsme v kontaktu a jedná se o dlouhodobé partnerství se školou. Partneři byli vybráni tak, aby splňovali požadavky kvalitního fungování při realizaci odborných stáží, ale také jejich náplni. Žákům se budou věnovat odborníci z daného oboru – mentoři, kteří budou žáky i hodnotit. V rámci této žádosti jsme si vybrali partnery z cizojazyčných zemí, aby žáci a pedagogové zlepšili své jazykové znalosti, prakticky si osvojili angličtinu a naučili se pohotově reagovat v cizím jazyce. Pro tyto stáže budou vybráni jazykově vybaveni žáci. 

a) Hotely Club hotel Miramar**** nás zaujal nejen svou zajímavou polohou – přímořská oblast Obzor, Bulharsko, ale také možností setkat se s bulharskou gastronomií. Výhodou je využití angličtiny či němčiny během odborné stáže pro jazykově zdatné žáky, a to nejen v kuchyni, v restauraci při komunikaci se zákazníky, ale především na recepci, neboť 90% klientů jsou cizinci. Žáci si osvojí základy bulharštiny vč. cyriliky.

b) La Chancla Restaurant se nachází v blízkostí pláže v hotelu a servíruje typické španělské jídlo obohacené o moderní malagskou kuchyni. 

c) La Reserva je řetězec 5ti restaurací se středomořskou kuchyní v centru Malagy. Připravují se zde autentická šp. jídla, pokrmy z ryb a mořských plodů.  Restaurace v Malaze nás zaujaly možností setkat se s tradiční španělskou kuchyní - paella, gaspacho, cuajado, churros, aj., ale také přípravou jídel z mořských ryb a mořských plodů, s kterými se žáci v rámci našich praxí v ČR nesetkají - např. chobotnice, krevety, humr, oliheň, aj.


d) Feel Hostal s novým konceptem hostelových služeb se nachází v privilegovaném prostředí, nové kulturní čtvrti v Malaze. Nabízí také ubytování v centru či v apartmánech.  Škola disponuje oblastí praktické výuky, ovšem nikoliv v oblastech španělské a bulharské gastronomie či cestovního ruchu v angličtině. Chceme naše žáky co nejlépe připravit nejen na český, ale i zahraniční pracovní trh a bez praxe v daných oborech a zemí je to velmi obtížné. Věříme, že pro naše žáky budou partneři přínosní jak při získávání nových vědomostí tak zejména po stránce praktické, a dále se setkají s tím, co jim škola v rámci své odborné praxe nemůže poskytnout.

Odborná stáž studentů ve Španělsku v rámci Erasmus+: ECVET Nové praktické zkušenosti - španělská a bulharská gastronomie (2020-CZ01-KA1023-077710) 

 

V rámci projektu ECVET se vybraní žáci a Mgr. Jiří Žižlavský vypravili 19.6. 2021 do španělské Malagy. Mgr. Žižlavského následně vystřídala Ing. Karin Konzbulová - vedoucí učitelka odborného výcviku. Třítýdenní stáž probíhala v síti restaurací PINQUÍ v centru města, ale i v cestovní agentuře UNIVERSAL MOBILITY. Stáže probíhaly v anglickém jazyce, a to nejen v kuchyni, za barem ale i v cestovní kanceláři. Žáci si osvojili i základy španělštiny. Za cestovní ruch Malagu navštivili Jan Vičar, Filip Kuruc a Jáchym Kočí, za obor číšník-barman pak Kamila Vlková a za obor kuchař Lukáš Novotný, Lukáš Pokorný, David Lébl a Kryštof Chmelař. 

Od pondělí do pátku pracovali studenti vždy 5 hodin, byli jim přiděleni mentoři, kteří je zaškolili do provozu restaurace, ale i do chodu cestovní kanceláře a po dobu stáže na ně dohlíželi. Žáci samostatně vařili, obsluhovali, míchali nápoje, připravovali turistické akce a propagační materiály, provázeli turisty. Víkendy patřily výletům, například plavbě na lodi, návštěvě městečka Torremolinos a aquaparku, hradu v Malaze, muzea Pabla Picassa a samozřejmě i sportu a relaxu na místních plážích. 


Během této praxe studenti poznali nejen provoz restaurací a cestovní kanceláře, ale naučili se žít v cizí zemi, osamostatnit se, rozhodovat sami za sebe ale i vyjít s ostatními v týmu. Po celou dobu stáže aktivně používali anglický jazyk. Na konci všichni dostali certifikát, Europass a výborné hodnocení od mentorů. 


Odborná stáž studentů v Bulharsku v rámci Erasmus +: ECVET: Nové praktické zkušenosti - španělská a bulharská gastronomie (2020-1-CZ01-KA102-077710)

 

V rámci projektu Ecvet se vybraní žáci a Mgr. Vendula Rulcová vypravili 20.6. 2021 do bulharského Obzoru. Mgr. Rulcovou potom vystřídal Ing. Václav Forman, se kterým se potom studenti vrátili zpět. Třítýdenní stáž probíhala v luxusním komplexu Club hotel Miramar****, který nás zaujal nejen svou zajímavou polohou – přímořská oblast Obzor, Bulharsko, ale také možností setkat se s bulharskou gastronomií. Výhodou bylo využití angličtiny či němčiny během odborné stáže pro žáky, a to nejen v kuchyni, v restauraci při komunikaci se zákazníky, ale především na recepci, neboť 90% klientů jsou cizinci. Žáci si osvojili i základy bulharštiny.  Na recepci se vypravili Hana Kavuličová a Sára Londinová, do kychyně se podívali Jana Langerová, Kristýna Goláňová a Patrik Malík, za barem a v restauraci potom pracovali Dominik Hrádela, Kamila Stejskalová a Jana Přikrylová.

Od pondělí do pátku pracovali studenti v hotelu vždy pět hodin. Byli jim přiděleni mentoři, kteří je zaškolili do hotelového provozu a po dobu stáže na ně dohlíželi. Žáci samostatně vařili, obsluhovali, míchali nápoje, přijímali hotelové hosty. Po celou dobu stáže aktivně používali angličtinu. Na konci dostali všichni skvělé hodnocení i nabídku práce v Bulharsku.


O víkendech jsme podnikali výlety. Podívali jsme se do Obzoru a do Varny, projeli se na lodi, opalovali se u moře a relaxovali. Během praxe se studenti poznali nejen provoz ve špičkovém hotelu, ale naučili se i žít v cizí zemi. Naučili se rozhodovat sami za sebe a vyjít s ostatními v týmu. Přestali se bát komunikace v cizím jazyce. Také dostali Europassy a osvědčení o absolvované praxi. To vše jim usnadní vstup na pracovní trh.



bottom of page