
2019-1-FR01- KA229-062186-4
2019- 2022
Evropská gastronomie je stejně jako kulturní dědictví, k němuž patří, vzájemně propojenou oblastí. Má geologické a historické kořeny na konkrétních územích, pomáhá definovat národ, přispívá k hospodářskému rozvoji regionu a objevuje se v umělecké tvorbě. Náš projekt zahrnuje šest gastronomických škol s podobnými obory. Protože všechny naše školy jsou odborné, bude hlavní náplní praktická výuka, ale gastronomii budeme studovat i ve vztahu k dalším předmětům: dějepisu, zeměpisu, ekonomii, umění, jazykům. Žáci lépe pochopí gastronomickou kulturu své země a od svých vrstevníků se dozvědí o jiných evropských kuchyních. Úkolů se aktivně zúčastní přibližně 150 až 200 žáků ve věku 15 až 19 let. V průběhu celého projektu budou žáci plnit společné úkoly. Budou vypracovávat recepty, prezentace a analýzy, které budou zahrnuty do kuchařky, jež bude vydána na konci projektu. V každé škole uspořádáme mobilitu, při níž budou žáci společně pracovat v restauraci nebo kuchyni. Účastníci navštíví místní výrobce potravin a vína (aby se zdůraznily vazby na ekonomiku dané oblasti), navštíví restaurace nebo hotely či muzea nebo zajímavá místa, aby viděli souvislosti mezi gastronomií a dalšími školními předměty, jako je umění nebo dějepis.
ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY
IISS S.PUGLIATTI, Itálie
LYCEE HOTELIER SAINTE-ANNE, Francie
Moravská střední škola s.r.o., Česká republika
Instituto de Educação e Formação do Sorraia, Lda., Portugalsko
Srednja skola Mate Blazine Labin, Chorvatsko
LYCEE LE GUE A TRESMES, Francie - koordinátor